Kilka lat temu przeglądając blogi kuchenne patrzyłam z podziwem na dziewczyny piekące chleb.
Razu pewnego stwierdziłam, że spróbuję zrobić zakwas żytni i udało się. Od tego momentu a minęło już ze 4 lata a ja piekę 2-3 razy w tygodni chlebek. Wczoraj zakwasiłam ciasto, postało sobie spokojnie 16 godzin, dzisiaj dodałam resztę składników, poczekałam aż wyrośnie
Razu pewnego stwierdziłam, że spróbuję zrobić zakwas żytni i udało się. Od tego momentu a minęło już ze 4 lata a ja piekę 2-3 razy w tygodni chlebek. Wczoraj zakwasiłam ciasto, postało sobie spokojnie 16 godzin, dzisiaj dodałam resztę składników, poczekałam aż wyrośnie
i wstawiłam do piekarnika. Piekł się ładnie godzinkę i upiekł.
A oto i on w całej okazałości. Ale pachnie :)
Wszyscy w domu bardzo lubią taki świeżo upieczony chleb, teraz zrobię jeszcze świeże masło wyciągnę ze spiżarki drzem truskawkowy i zapraszam na kolację :).
uwielbiam taki chlebuś. dziękuję za odwiedziny na moim blogu:) tak właśnie lekarz mówił.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńByłabym ogromnie wdzięczna za podanie sprawdzonego przepisu na zakwas na chlebek...też piekę, ale z gotowych mieszanek...a to nie to samo...marzy mi się smak chleba jaki piekła moja Babcia...żytni, z pieca, na wielkiej blaszce... :)
OdpowiedzUsuńCzuję zapach chlebka aż u mnie! :)
OdpowiedzUsuń