Dzisiaj z innej beczki. Zgodnie z tytułem będzie o chlebie. Sporo nas piecze domowy chlebek, wystarczy to zrobić raz aby docenić jego zalety i na stałe przestawić się na domowy wypiek.
Ja swój chlebek piekę już chyba 15 lat. Tak, pierwsze to był biały pszenny chlebek podobny do bułki wyrabiany w Termomixie, potem nastała era chlebka żytniego na zakwasie wypiekanego w zwykłych keksówkach, a teraz dzięki nieocenionej Małgosi z MB Vintage mam piękny garnek rzymski.
Bałam się trochę piec w nim chleb, przetestowałam pierwsze na mięsie było super. Dopiero Monika z blogu Na Grabinie wyjaśniła mi jak to zrobić i teraz już z powodzeniem bawię się w pieczenie w garnku. A jak to wygląda zobaczcie i oceńcie:
Etap I wyrastanie w Garnku:
Po upieczeniu
Jeśli ktoś ma ochotę to podaję przepis:
Na garnek rzymski o pojemności 2,5 litra
ZACZYN:
200g mąki żytniej pełnoziarnistej
100g mąki żytniej typ 720
20g zakwasu żytniego
250g letniej
Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce na 12 - 16 godzin
CIASTO WŁAŚCIWE:
Zaczyn
230g mąki żytniej typ 720
230g mąki pszennej typ 650
300g wody letniej
1 płaska łyżeczka soli
30g drożdzy
ziarna wg uznania ( słonecznik, siemię lniane, czarnuszka, mak )
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ( wystarczy dokładnie wymieszać drewnianą łyżką ), garnek rzymski smarujemy olejem i wysypujemy otrębami i do tak przygotowanego przekładamy ciasto chlebowe. Wstawiamy garnek na ok 45 minut do gorącej wody w tym czasie garnek namaka a ciasto wyrasta. Gdy osiągnie już pożądana wysokość wyjmujemy z kąpieli wodnej, zwilżamy pokrywę i zamykamy garnek. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 60 minut w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu ostrożnie wyciągamy garnek ściągamy pokrywę i zostawiamy aby przestygła. Z zimnego garnka wyjmuję chleb i dostudzam go na kratce.
Napewno jest pyszny a wygląda też pięknie:)
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu i pozDrawiaM ;)))
Oj mi się marzy taki garnek, chyba napiszę list do św.Mikołaja. Chlebuś wyszedł super. Dziękuję za miłe słowa.
OdpowiedzUsuńO kurcze ale ci wyszedł ten chlebek. Juz sobie wyobrażam ten niesamowity zapach jaki rozchodzi sie po mieszkaniu:)) Pełnia szczęścia:))
OdpowiedzUsuńjak pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń